Ιστορία της Νάξου

Σχετικά με τη Νάξο

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ένα από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα. Η επιφάνεια της έχει συνολική έκταση 448 τ.χμ. και το μήκος των ακτών είναι 148 χμ. είναι 103 μίλια μακριά από τον Πειραιά και 87 μίλια από τη Ραφήνα η οποία επίσης συνδέεται με την Νάξο.

Δυτικά της Νάξου είναι η Πάρος, ανατολικά η Δονούσα, νότια η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, ο Κέρος και τα Κουφονήσια, ενώ βόρεια είναι η Μύκονος και η Δήλος.

Το τοπίο παρουσιάζει πολλές εναλλαγές. Κοιλάδες που δίνουν τη θέση τους στα βουνά με τις πράσινες πλαγιές τους και στη συνέχεια εκτείνονται ως τις όμορφες παραλίες.

Το πιο ψηλό βουνό είναι ο Ζευς. Το υψόμετρο του είναι 1004μ και είναι το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες. Η δυτική πλευρά της Νάξου έχει πολλά ακρωτήρια και κόλπους με άμμο : ο κόλπος της Νάξου και το ακρωτήρι του Αγίου Προκοπίου.
Ακρωτήρι της Παρθένου, ακρωτήρι Αλυκό, κόλπος της Αγιασσού.

Η ανατολική ακτή είναι ομαλότερη. Στην μέση της ανατολικής πλευράς, απέναντι από τη Δονούσα, είναι το ακρωτήρι της Μουτσούνας.

Το κλίμα της Νάξου είναι ξηρό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, εξαιτίας του μελτεμιού- τον ετήσιο βόρειο άνεμο που πνέει στις Κυκλάδες. Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 14 σε 16 βαθμούς το χειμώνα και 27 με 30 το καλοκαίρι.

Η Ιστορία της Νάξου

Οι περισσότερες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με την αρχαία ιστορία της Νάξου είναι συνδεδεμένες με την ελληνική μυθολογία. Ο Δίας (Ζεύς), ο πατέρας των θεών του Ολύμπου , γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε στη Νάξο κι έδωσε το όνομα του στο πιο ψηλό βουνό του νησιού, το Ζα (1004 μ.).

Λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Νάξου ήταν οι Καρυείς από τη Θράκη, οι οποίοι λάτρευαν το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της μέθης. Ο Διόνυσος έσμιξε στη Νάξο με την Αριάδνη, τη θεά της γονιμότητας κατά τους προ-ελληνικούς χρόνους, την οποία παράτησε στο νησί ο Θησέας. Η ένωσή τους προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια κι εύφορη γη και γι' αυτό κάθε χρόνο γιορτάζονται τα "Διονύσια".

Στην αρχαιότητα, η Νάξος ήταν σπουδαίο εμπορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο που επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμούς. Μετά τους Καρυείς, ήρθαν φυλές από την Κρήτη και τις Μυκήνες. Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, η Νάξος ήταν θερμός υποστηρικτής της Αθηναϊκής Συμμαχίας και ήταν το πρώτο νησί που συνδέθηκε μ' αυτήν.

Η Νάξος έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Αυτοκρατοριών. Όπως τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Νάξος ήταν στόχος των πειρατών, γεγονός που ανάγκασε τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να μεταφερθούν στην ενδοχώρα του νησιού. Το 1207, η Νάξος κατακτήθηκε από τον Ενετό Δούκα Μάρκο Σανούδο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανέγερση των περισσοτέρων από τα όμορφα ενετικά κτίρια που βρίσκονται στο νησί.

Από τα μέσα του 14 ου αιώνα μέχρι την ελληνική επανάσταση και την απελευθέρωση, η Νάξος βρισκόταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώθηκε με το Νέο Ελληνικό Κράτος το 1830. Σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.Παραλίες της Νάξου

Ανακαλύψτε τις όμορφες παραλίες της Νάξου!

Δραστηριότητες στη Νάξο

Τα υπαίθρια αθλήματα και δραστηριότητες είναι δημοφιλή Νάξο, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν να κάνουν με το νερό!

Χωριά της Νάξου

Ρίξτε μια ματιά στα ομορφότερα χωριά της μοναδικής Νάξου...

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πως να έρθετε με πλοίο στη Νάξο.

Κεδροδάσος Νάξου

Το Φάρος Βίλα βρίσκετε ακριβώς δίπλα σ' ένα από τα οκτώ κεδροδάση της Ελλάδος! Περιοχή προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000.

Περιβαλλοντική Πολιτική

Περιβαλλόμενοι ως κάτοικοι πρωτίστως αλλά και σαν επιχείρηση, από το εκπληκτικό φυσικό τοπίο των κέδρων και των αμμοθίνων, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε την οικολογική ισορροπία.