Χωριά της Νάξου

Άγιος Αρσένιος: βρίσκεται μόλις 4 χλμ από τον Άγιο Προκόπιο και 7 χλμ από τη Χώρα, είναι το πρώτο χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε!Η τοποθεσία του είναι ευννοϊκή, ανάμεσα σε ΄πράσινο΄ και θάλασσα.Κοντά στο χωριό βρίσκεται ο ναός του θεού Διόνυσου, τα Ύρια.

Απείρανθος: το όμορφο αυτό χωριό είναι 32 χλμ μακριά από τη Χώρα, χτισμένο στην καρδιά της Νάξου, όπου ήταν άνεκμετάλλευτο εώς την Βενετική εποχή. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Απείρανθος έχει τρία μικρά, αλλά σημαντικά μουσεία: αρχαιολογικό, γεωλογικό και λαογραφικό.

Απόλλωνας: ένα όμορφο και ήσυχο ψαροχώρι ,54 χλμ από τη Χώρα, μαζί με τη μικρή του παραλία.Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα αξιοθαύμαστο άγαλμα ενός άνδρα (Κούρος) 10,45 μέτρων ύψος, όπου είναι ξαπλωμένο στη γη, από τον 6ο αιώνα π.χ.

Κόρωνος: 36 χλμ από την Χώρα, ένα παραδοσιακό χωριό, περιτριγυρισμένο από βουνά. Άν πάρετε τον δρόμο που ξεκινάει έξω από την Κόρονο και οδηγεί στη παραλία του Λυώνα μπορείτε να δείτε τα σμυριδορυχεία.

Φιλότι: 20 χλμ από τη Χώρα, χτισμένο σε ένα αμφιθεατρικό στύλ, επάνω στους πρόποδες του βουνόυ Ζάς , όπου είναι από τα ψηλότερα βουνά των Κυκλάδων (1004μ.). Ο δρόμος οδηγεί στα βόρεια, πρός τον πύργο του Χειμμάρου.

Κορωνίδα: 40 χλμ από τη Χώρα, το βουνό-χωριό της Κωμιακής είναι η Κορωνίδα με τα παραδοσιακά σπίτια και τα τρεχούμενα νερά.

Μονή: 48 χλμ από τη Χώρα, ένα κλασσικό Κυκλαδίτικο χωρίο, με όμορφα εκκλησάκια και παραδοσιακά σπίτια.

Ποταμιά: 9 χλμ από τη Χώρα.Ένα γαλήνιο και απλό χωριό με απερίγραπτη βλάστηση, όπου υπάρχουν κάθε λογής δέντρα και εξίσου όμορφες πηγές με τρεχούμενα, δροσερά νερά.

Σαγκρί: 11 χλμ από τη Χώρα,ένα μεγάλο χωρίο με αρκετόυς κατοίκους, και το αξιοθαύμαστο ναό της Δήμητρας.

Τρίποδες: 12 χλμ από τη Χώρα.Ένα καλό χωριό όπου ιδιαιτερότητα του είναι οι ανεμόμυλοι και τα συχνά πανηγύρια..Επίσης, υπάρχει δρόμος (χωματόδρομος) που οδηγεί στη παραλία της Πλάκας.